Uit het archief van Stichting “Heech fan âlds”

7 oktober 2016

in Heech fan Alds

Natuurbad Heeg.

Burgemeester Tjaberings van Wymbritseradeel knipte op woensdagmiddag 1 juni 1955 om half drie het lint door voor de zwemsteiger heechvan ’t nieuwe zwembad aan het Heegerneer. Een keerpunt! Het meer werd die dag ontsloten. Alleen bij gunst was het tot nu toe mogelijk vanuit Heeg bij het meer te komen. Maar door het moeizaam zwoegen van een uitgebreide commissie uit de bevolking tesamen met Plaatselijk Belang beschikt Heeg thans over zijn natuurbad en een daarbij gelegen terrein, waar de jongeren naar hartelust ravotten en de volwassenen zich op mooie zomerse dagen onder het genot van een koele dronk verpozen kunnen. (Die koele drank kan men nu nog wel niet krijgen, maar men hoeft er niet aan te twijfelen dat daar binnenkort gelegenheid voor geschapen wordt). Het uitzicht over het wateroppervlak is buiten- gewoon mooi, terwijl in de verte de grens van Gaasterland voor U opdoemt met als voorposten de torens en silhouetten van Woudsend, Harich en Oudega. Door particulier heechinitiatief is hier een recreatieoord geschapen, dat wedijveren kan met andere waar vele duizenden guldens overheidsgeld aan gespendeerd zijn. Het zal misschien wel even duren, maar men hoeft niet over de gave der voorspelling te beschikken door te zeggen dat Heeg een grote en unieke plaats als binnenlandse badplaats zal gaan innemen! En toch was dit niet de drijfveer. Het ging in princiep alleen om een behoorlijke zwemgelegenheid. Die ontbrak in Heeg ten enenmale. Men moest zich behelpen met een bootje ergens in ’t riet, men trok naar het “leech sân” of naar Lytshuzen aan de Palse Poel. Niet dat men bijna altijd een wetsovertreding beging was het ergste, maar er was totaal geen waarborg voor geestelijke en lichamelijke veiligheid (die het leest, heech-1begrijpe het). En nu een behoorlijke inrichting! Door ’t schoolzwemmen zal in de toekomst de komende generatie de zwemkunst machtig zijn. Wat dat betekent in ons Waterland behoeft geen betoog. En bovendien, een zwemmend volk is ‘n hygiënisch volk! Ook zal bij de jeugd door spel en oefening in het water de samenhorigheid worden aangekweekt, door de alzijdige spieractie en de bevordering der ontwikkeling van buik- en rugspieren zal de gezondheidstoestand van de jeugd bevorderd worden.

Dit alleen wettigde alle moeiten waarmee men te kampen had bij de oprichting. Al het andere, boven omschreven, is eigenlijk toegift. Maar we zouden iedere zwem- en natuurliefhebber op het hart heech-4willen binden: Kom naar Heeg, want daar kunt U naar hartelust Uw hart ophalen.

Bovenstaande tekst is letterlijk overgenomen uit het programmaboekje “Feestweek te Heeg van 11 t./m. 16 juli 1955”. Aanleiding voor deze lofzang op het nieuwe zwembad zijn vermoedelijk de in het boekje aangekondigde zwemwedstrijden op zaterdag 16 juli 1955, ‘s middags 2 uur. Na ruim 61 jaar kunnen we vaststellen: “Dat Heeg een grote en unieke plaats als binnenlandse badplaats zal gaan innemen!” niet is uitgekomen, het zandstrandje links van “It Sylhûs” is het enige tastbare wat nog is overgebleven van “Natuurbad Heeg”.

Op de foto’s o.a. de opening in 1955, een uitbreiding in 1957 met 2 kleedhokken t.b.v. het schoolzwemmen, als laatste een opname uit 1977 met wat er dan nog van over is…

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Presentatieavonden.

Goed nieuws voor de liefhebbers van onze presentatieavonden, voor het komende najaar hebben we een 2-tal avonden gepland. Met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm materiaal uit het “Heech fan âlds archief”.

Wanneer:      Woensdagavond 19 oktober 2016

Onderwerpen o.a.: Nieuwe aanwinsten, verder winkels, bedriuwen en beroppen, m.a.w.: wie had vroeger welk beroep in Heeg. Als de tijd het toelaat een filmpje van 10 minuten uit 1994/95 over Heeg.

    Woensdagavond 23 november 2016

Onderwerpen o.a.: Nieuwe aanwinsten, oude foto’s van de buurtschappen De Burd, Lytshuzen en Osingahuzen en de twee Hegemer zuivelfabrieken.  Als de tijd het toelaat een filmpje van 17 minuten uit 1970 over de WSH.

Aanvang:       20:00 uur

Plaats:           Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:          € 2,50 p.p./avond

Tips:

Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken.

Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken. Gebruik bij het zoeken in het filmarchief als zoekterm niet alleen Heeg, maar probeer ook Osingahuizen om een ca. 15 min. durende kleurenfilm over de bouw van de nieuwe brug (1971) aldaar te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg!

Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar we kunnen ook m.b.v. een scanner er een digitale reproductie van maken.

Fotoboek Heeg: Bij Kees de Jong te koop: Nog enkele exemplaren van het fotoboek ‘Heech en de Hegemers’.

Info: Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas