Vanuit het bestuur van It Heechhus

28 januari 2017

in It Heechhus

Ik ben mij ervan bewust dat het lange tijd geleden is dat we als bestuur naar buiten zijn getreden. Daarom de hoogste tijd om bij te praten.

In 2016 zijn we It Heechhûs gaan verpachten aan Sybout en de dagelijkse taken liggen nu dus bij hem. Maar de eerste drie maanden van 2016 is er nog intensief aan dit proces gewerkt en ook nu houden we contact. Het contact tussen het bestuur en Sybout is gericht op welke taken horen bij het bestuur en welke bij Sybout en in gezamenlijkheid trekken wij nog steeds op om er voor te zorgen dat U als gebruiker tevreden bent en blijft.

Ik zal niet in detail treden wat er allemaal op ons bordje ligt maar wil u graag meenemen in een aantal ontwikkelingen.

Het groenplein.

Het eerste deel is gerealiseerd namelijk de buitenzaal en de eerste bomen zijn geplant. Op de NL doet dag willen we gaan beplanten en andere klussen gaan uitvoeren. Wilt u daarbij helpen? Dat kan geef u op bij Gerie de Jong 06 55321822 of bij Janke Postema 06 23775668. De NL doe dag is op 11 maart 2017.

Het groenplein wordt verder ontwikkelt dit komende jaar er zijn nog vele plannen die stapsgewijs zullen worden uitgevoerd. Ook daarvoor geld dat uw hulp meer dan welkom is.

Gemeentelijk beleid.

Al lang geleden (na de vorming van de nieuwe gemeente Sûd West Fryslan) kwam de gemeente met een voorstel het beleid met betrekking tot de dorpshuizen te willen harmoniseren. Daar is flink wat tijd overheen gegaan maar nu is het zover en het betekend dat wij als dorpshuizen bepaalde vergoedingen niet meer ontvangen en dat dit voor alle dorpshuizen nu gelijk is. Wel wordt het geld wat de gemeente nu uitspaart in depot gezet en dit wordt wel besteed aan de dorpshuizen maar dan op basis van gelijkheid. Bijvoorbeeld bij de rondes van groot onderhoud aan dorpshuizen.

De gymzaal.

De werkgroep die zich gebogen heeft over de vraag of het mogelijk is dat wij van een gymzaal over kunnen gaan naar een sporthal heeft een rapport uitgebracht aan het bestuur. Zij hebben goed in beeld gebracht hoe de bestaande situatie is en welke wenselijk. De geschatte kosten voor een dergelijk project is 1.5 miljoen. In de loop van 2016 is het duidelijk geworden voor het bestuur dat op dit moment dit geen haalbare kaart is en dat wij de komende tijd het moeten doen met de voorziening zoals die er nu is. Intussen is de vloer van de gymzaal vervangen en zijn we in overleg met de gemeente om in gezamenlijkheid op te trekken wat betreft de materialen. We zullen u informeren als en nieuws is.

Groot onderhoud.

Het komende jaar gaan we aan de slag met het groot onderhoud van It Heechhûs. In 2016 is het bestuur gestart met de voorbereidingen hiertoe. We willen investeringen doen op een tweetal terreinen namelijk:

Maatregelen die de energiekosten drukken, dit plan valt in twee delen uiteen. Het eerste deel het gebouw van ledverlichting voorzien en het aanbrengen van zonnepanelen en het tweede deel bestaat uit ingrepen die besparing geven op water, gas en elektriciteit.

2 Onderhoud aan de buitenkant van het gebouw. Hiervoor is in kaart gebracht wat er aan achterstallig onderhoud is. Dit is een lange lijst en zal voornamelijk uitgevoerd worden door een bouwbedrijf maar het bestuur heeft ook kritisch gekeken wat we zelf kunnen doen. U begrijpt dat wij dit niet alleen kunnen en dat wij graag een beroep doen op alle gebruikers van It Heechhûs. Wij schatten in dat we op een tweetal werkdagen deze klussen kunnen klaren en als zich voldoende mensen melden zou het zelfs op één dag kunnen. Het motto “vele handen maken licht werk” maakt de taak leuk en lichter. Voor de vrijwilligers staat die dagen koffie en een lunch klaar. En natuurlijk zullen wij als bestuur er zijn om alles te coördineren. Onderstaande lijst laat zien om welke werkzaamheden het gaat. Naar verwachting zullen we in de eerste helft van april deze klus willen klaren.

Klussenlijst voor vrijwilligers groot onderhoud 2017

Algemeen:
Kunststof kozijnen schoonmaken en in was zetten.
Ventilatieroosters binnen en buiten schoonmaken.
Gevelbekleding schoonmaken, wel delamineren van de houtlook op Trespa.
Aan achterzijde verwijderen van groen.

Oostgevel:

Houten kozijnen en ramen (buiten!) archiefkast en invalidetoilet schilderen
Metselwerk rondom trap schoonmaken
Metselwerk rondom trapingang kelder schoonmaken
Ingang kantoor: plafond balkon schilderwerk
Hekwerk trap: schilderwerk
Stalen trap naar kantoor schoonmaken en schilderen
Betonnen keerwand schoonmaken met hogedrukspuit.
Hekwerk maken voor sluiproute door tuin (via gemeente)

Zuidgevel:

Parkeerruimte aanleggen in afstemming op pleinwerkzaamheden (gemeente)

Westgevel:

Lamp schoonmaken.
_______________________________________________________________________

Ja, Ik doe mee:

Naam:                   _______________________________________________

Emailadres:             _______________________________________________

Telefoonnummer:    _______________________________________________

U kunt dit afgeven bij de bar in It Heechhûs.

Het bestuur is druk bezig met de voorwaarden die bij een dergelijke klus horen ook wij kunnen nog hulp gebruiken.

Namens het bestuur,
Janke Postema