IJzeren Mannen op Houten Schepen

10 maart 2017

in Verhalen

Sub titel: De Palinghandel op Londen tussen 1700 en 1940 in de Friese Z.W. Hoek.

Oproep aan de lezers van de Sylboade.

Wie heeft nog kennis aan of informatie over het personeel dat op de aken voer, maakt niet uit of het schippers zijn of koks, alles telt, ook zij die slechts 1 reis hebben gemaakt, ook die is belangrijk. Wat ik vraag is slechts de naam van die persoon of binnen genoemde familie. Maar ook in de familie soms nog aanwezige boekjes met aantekeningen over hun reizen naar Londen of de Oostzee, ze zijn er nog

Kreeg n.a.v. mijn oproep in het Fries Dagblad van woensdag 25 jan. jl. nog zulke gegevens die “goud” waren in mijn onderzoek, zomaar uit een dagboekje van haar pake Klaas Horjus, informatie die heel nieuw was, geweldig.

Naast de bemanningsleden op de aken, zo bleek mij uit speurwerk, was er nog ander varend personeel, n.l. op de palinghalers. Deze voeren in de provincies Friesland, Groningen en Overijsel met overal knooppunten waar de in die regio aangevoerde paling verzameld werd, en later in grotere schepen naar Heeg, Gaastmeer en Workum vervoerd werden. IJlst, Sneek, Woudsend en Koudum waren o.a. van die knooppunten, zelfs met walpersoneel. Ook deze mensen wil ik opsporen en heb namen nodig, liefst met voornaam, alleen daar mee kan ik al uit de voeten.

En dan is er nog een vergeten groep, die niet in de archieven voorkomt, de mannen die in Londen op de lêgers in de Theems werkten. Een daarvan is bekend van foto’s n.l. mijn oom Ytzen Feites Terpstra uit Heeg, net voor de oorlog thuisgekomen. Een andere bekende Hegemer was Roel van Netten, zelfs getrouwd geweest in Londen, maar niet tot het varend personeel gerekend werd. Daar zijn er meer van geweest!

Dan nog het walpersoneel in de 3 plaatsen zelf, op de lêgers en kearen in de Syl en achter Heeg, wie waren die mensen, wie kent hen nog. Maar ook zij bij de taanpot en de zeilmakerijen en de oliefabriek op de voorste Helling horen er bij.

Deze verzameling moet op één of andere manier openbaar en voor iedereen toegankelijk gemaakt worden. Dit is plaatselijke geschiedenis.

Graag uw reacties naar F. Terpstra, Skarspaed 6, 8621 CB Heeg
tel. 442579, maar het liefst per mail. email hidden; JavaScript is required

Bij voorbaat dank.

De Fleur

 

 

 

De Heeg in Makkum in mineur wachtend op het einde