Ho! Net yn ‘e kliko!

10 april 2017

in Overig nieuws

Ho! Net yn’e kliko!

Doe het zelf!

40% van ons restafval bestaat uit verkeerd weggegooid GFT. Eenmaal tussen het restafval kunnen ze er helaas geen compost meer van maken. Gooi GFT dus goed gescheiden weg in de groencontainer!
Het GFT dat je in de groencontainer laat ophalen door de gemeente wordt op een centrale plek verzameld en verwerkt tot compost. In het voorjaar bieden veel gemeenten de geproduceerde compost weer aan de bewoners aan. Die halen het op en gebruiken het in hun eigen tuin. Prachtig natuurlijk maar ondertussen is er heel wat energie en brandstof verstookt. Een goede reden om eens te kijken wat je zelf kunt doen met GFT.

Maak je eigen compost

In elke tuin is wel ruimte voor het maken van compost. Heb je maar weinig ruimte dan kun je kiezen voor een compostbak. Heb je meer ruimte dan kun je een ‘compostfabriekje’ starten. Heb je genoeg ruimte maar weinig tijd dan is misschien de composthoop voor ‘luie composteerders’ iets voor jou. Je kunt bakken kopen  maar je kunt ze ook zelf maken. Op internet is veel informatie te vinden, bijvoorbeeld op:

http://www.artyfartyfarm.com/?page=master-of-the-moestuin—de-composthoop
of http://www.velt.nu/composteren
of https://www.gamma.nl/klusadvies/tuin/stappenplan/compostbak-maken
of https://www.landleven.nl/inspiratie/creatief/2010/juni/compostbak

SUCCES!