Nieuws vanuit Talma State

10 april 2017

in Talma State

Beste dorpsbewoners,

Zaterdag 4 maart was er een Kijk & Meetmoment in het nieuwe Talma State. Elkien had onze bewoners, de ‘oud’ bewoners, toekomstige bewoners, het personeel en alle vrijwilligers uitgenodigd. We konden een kijkje nemen in een ingericht appartement.

 

 

Het was tevens mogelijk maten op te nemen en/of vragen te stellen aan de deskundigen die  aanwezig waren. Er zijn rond de 200 bezoekers geweest. Een geweldige opkomst. Want tja… iedereen is natuurlijk nieuwsgierig.

Talma is uit de steigers!

Het begint er nu op te lijken. En wat gaan ‘onze’ bouwers snel. De appartementen zijn zo goed als klaar. De toekomstige bewoners zijn in gedachten druk met meten, behangen, vloerbedekking uitzoeken, indeling, wat nemen we mee, wat kan er (helaas) niet mee.

Er wordt nu druk gewerkt aan en rondom de entree: de lift, ons nieuwe winkeltje,  de receptie, het restaurant, de linnenkamer, de kapsalon, de kantoorruimte. Onze bewoners hebben met dit laatste traject weer een tijdje te kampen met gehamer, drilboren, zingende bouwvakkers en luid schallende radio’s. Maar wat een gezelligheid. En wat hebben we zin in de oplevering.

20 april is de oplevering en 21 april staan de eerste verhuizingen gepland. Ontzorgd Verhuizen, ‘onze’ Tim, komt weer. Gelukkig een bekend gezicht met het terugverhuizen naar ‘thús’! Nadat onze oud-bewoners weer in Talma State zijn gesetteld zijn we benieuwd naar de nieuwe bewoners. Druppelsgewijs gaat Talma State weer vol stromen.

Welzijn

Vanwege de overlast die de bouw met zich meebrengt was het noodzakelijk voor onze Anker bezoekers om zo nu en dan uit te wijken naar het Atrium.

De aansluiting van elektriciteit (in de vloer) met de nieuwbouw moest worden aangepast. Met als gevolg dat een gedeelte van de vloer moest worden weggehakt/gebikt. Daarom werd er een stofwand geplaatst en werd de toegang tot het Anker onmogelijk. Ook werd het toilet verplaatst, maar gelukkig mochten we gebruik maken van het toilet van de buren. We doen dit niet voor niks, we krijgen er straks iets moois voor terug. Het Anker krijgt straks een extra kamer, welke gebruikt gaat worden voor de cliënten die van buiten komen. In deze rustruimte kunnen cliënten zich tussen de middag even terug trekken om vervolgens weer mee te doen aan de activiteiten die het Anker te bieden heeft.

Op dinsdag 7 maart kwamen de peuters ons weer even opzoeken. Vanwege de verbouwing van het Anker zaten we met de hele ploeg Talmanezen gezellig koffie te drinken in het Atrium. Daar konden nog wel wat peutertjes bij. Altijd gezellig. Ze hadden allen hun eigen fruitbakje mee en die hebben ze gezellig bij ons opgegeten. En wat konden ze zingen die peuters. Maar wij uit Talma ook! Oude kinderliedjes die we met elkaar konden zingen, alle eendjes zwemmen in het water, een twee drie vier hoedje van papier, en noem maar op. We hopen de peuters gauw weer te ontmoeten.

Kapsalon Paula,  met vaste kapster Aagje,  is nog steeds elke vrijdag  aanwezig. Het knippen, kleuren, permanenten, wassen en watergolven gaat gewoon door, ondanks de beperkte ruimte die er nu nog is.

Jantien  van de drogisterij  komt nog elke maand  langs om onze bewoners te voorzien van de kleine maar soms o zo belangrijke artikelen.

Wie ook weer aanwezig zijn, zijn de dames van de dorpstuin. Er worden alweer plannen gemaakt, wat gaan we planten en wat komt waar.  Ik zou niet weten wat we zonder jullie moeten.

Alvast een oproepje voor de nieuwe bewoners met groene vingers:  Jullie zijn van harte welkom om te helpen onze dorpstuin weer te laten stralen als voorafgaande jaren. En het motto is: Wie meehelpt mag ook mee oogsten.

Wat mooi is, en wat er nu al staat, is het nieuwe kippenhok.  De dorpstuin wordt mooier en levendiger als ooit tevoren.

Leerlingen van Praktykûnderwiis De Diken uit Sneek hebben dit prachtige hok gemaakt. De naam zegt het al: Praktijkonderwijs. Dit houdt in dat deze leerlingen in het algemeen met handen handiger zijn dan theorie. En zie het resultaat. Donderdag 16 maart hebben de leerlingen samen met hun leraar Bram het hok geplaatst.

Het nieuwe kippenhok is een wens van onze bewoners. Met de opbrengst van verschillende herfstmarkten hebben we dit kunnen realiseren.

We gaan op tweede paasdag weer een gezellig paasontbijt voor de bewoners regelen en zoals het nu staat vieren we Koningsdag weer samen met alle Talmanezen. Het muziekkorps gaat om tien uur in het Atrium voor ons optreden. Wij kunnen genieten van de muzikale klanken onder het genot van een lekker bakje koffie met gebak en wie weet een oranje bittertje.

De lente is begonnen, laten we er samen van genieten.

Met een hartelijke groet vanuit Talma State

Grytsje, Meiny en Gelbrig