Van schrift naar boek!

2 mei 2017

in Verhalen

Baukelien had een voorvader. Deze voorvader deed iets belangrijks. Hij beschreef zijn leven voor een deel en daarmee schetste hij de tijd, zijn tijd. Baukelien heeft dit opgepakt en er een boek over geschreven. Ja, natuurlijk is het dan tijd voor een gesprekje!

Het draait allemaal om Jan Hoekman. Geboren in 1859 en betovergrootvader van Baukelien Koopmans, een dorpsgenoot van ons! Stel je voor: 1859! Dat is 158 jaar geleden. Hoe anders zag de wereld eruit en hoe leefden de mensen toen? Dat zijn dingen die mij, en waarschijnlijk jullie ook, ongelofelijk interesseren. En waar we voor een gedeelte antwoord op krijgen via Baukelien.

Baukelien is geboren en getogen op het Friese platteland. Ze heeft fijne herinneringen aan weiland, sloten, vogels en dieren. Ze ging ook graag naar haar grootouders op het Kampereiland. Heerlijk logeren op de boerderij met al zijn speciale geluiden en, vast ook, eigen luchtjes! En juist bij deze grootouders begint haar verhaal. In 2009, als de hele familie in Giethoorn een museum boerderij bezoekt. Bij haar grootvader komt er een hoop boven en hij vertelt over de schriften, die hij in bezit heeft en koestert…. Het blijkt, dat Jan Hoekman, Zijn grootvader, gedurende lange tijd stukken uit zijn leven op het Kampereiland heeft opgeschreven in zo’n 18 schriften. Het is duidelijk dat deze schriften niet verloren mogen gaan, maar hoe en wat? Baukelien en haar man Wander bieden aan om te beginnen met het inscannen en uitwerken van het eerste gedeelte, zodat de hele familie het kan lezen.

Dat is natuurlijk een enorm werk. Denk aan: ander taalgebruik, onbekende woorden. Er waren geen alinea’s en er zat geen structuur in. Je wilt de zaken natuurlijk ook in chronologische volgorde neerzetten. Want zoals ik het van Baukelien begreep, heeft “Betopa” Jan zijn gedachten op papier gezet. Hij schreef zoals het bij hem opkwam. Nou alsnog petje af, want hij was toen al een 90-er….

Na het overlijden van haar eigen grootvader kreeg Baukelien van haar grootmoeder alle schriften mee. Alle 18! Nou, Baukelien kon aan het werk!! Een reis in de tijd en in je familie, dat maak je niet zo vaak mee. Daar moet je de tijd en rust voor nemen. En dat heeft ze dan ook gedaan. Je kunt niet zomaar een half uurtje hier en een half uurtje daar eraan besteden. Ze trok daar dan echt een hele ochtend of middag voor uit. Je komt ook van het één in het ander terecht. Je leest iets in één van de schriften en dan wil je er toch meer van weten. Dus dan duik je in de geschiedenis en je komt via via weer op iets anders! Gaandeweg leerde ze haar voorvader een beetje kennen. Ze vindt hem aardig en heeft veel respect voor hem. Er zijn ook bepaalde familie trekjes die ze herkent in hem, heel bijzonder vind ik dat!

Regelmatig stuurde ze haar oma een brief met daarin een kopietje van de vorderingen, zo werd zij bij het proces betrokken. En na een tijd van scannen, lezen en schrijven ontstond het idee om er een boek van te maken. Het werd gewoon steeds omvangrijker!

Afgelopen februari is het boek uitgebracht! De presentatie vond plaats in de Museumboerderij op het Kampereiland. De hele familie was aanwezig en ze hebben er een mooi feestje van gemaakt. Heel bijzonder vond Baukelien dat een tante tegen haar zei, dat Baukelien haar roots heeft gegeven! En als een historicus van de stichting IJsselacademie je een compliment maakt door te zeggen dat het van ongelofelijke waarde is dat deze getuigenis van het leven van toen bewaard is gebleven, dan mag je wel trots op jezelf zijn Baukelien!! Prachtig!

Hoe het stil werd in de polder. Een prachtig boek geschreven door Baukelien Koopmans- van der Werff. Uitgever: Elikser. Kijk eens op www.elikser.nl

Agnes de Groot