Werkgreop Zendmast Anders

2 mei 2017

in Overig nieuws

Op 13 maart jl. organiseerde de werkgroep een tweede informatieavond over de werking

en risico’s van elektromagnetische straling en velden. Voor een volle zaal gaven twee deskundigen hun informatie en visie over dit probleem. Dhr. Wemekamp van het Antennebureau – de spreekbuis van de overheid – en drs J. van Gils die o.a. als natuurkundige zitting had in de Klankbordgroep EMV van het ministerie EZ, waarin ook bijv. de stichting Stop UMTS, de Gezondheidsraad en het Kennisplatform vertegenwoordigd waren.

Vele vragen van aanwezigen werden beantwoord, maar de ongerustheid bij veel bezoekers kon niet worden weggenomen. Het Antennebureau gaf vooral uitleg over de werking van zendmasten en het beleid van de landelijke overheid waarin gesteld wordt dat de hoge blootstellingslimiet 58,2 V/m echt niet reden voor ongerustheid hoeft te zijn omdat de veldsterktes veel lager zijn. Terwijl drs. van Gils met name de grote risico’s juist wel benoemde die elektromagnetische velden van GSM/UMTS/LTE masten in woonwijken kunnen vormen. Zeker als er sprake is van overcapaciteit en hoge intensiteit. Hij noemde de informatie die providers en overheid geven onvolledig. En de onwil om te luisteren naar wetenschappers die klinisch aangetoond hebben dat er wel degelijk reden is tot grote zorg.

Ook vanuit de gemeentelijke politiek was er veel belangstelling, mede met het oog op mogelijk bijstelling van gemeentelijk antennebeleid. Uit omringende dorpen was ook belangstelling naar It Heechhûs gekomen.
Inmiddels is er in Blauwhuis een werkgroep gevormd en de bedoeling is dat we ervaringen met elkaar uitwisselen en de krachten bundelen. O.a. KPN wil daar een nieuwe mast neer zetten in een woonwijk.

De werkgroep WZA Heeg heeft inmiddels ruim 500 handtekeningen verzameld onder de petitie “Geen zendmast in een woonwijk”. Deze petitie wordt op 2 mei aangeboden aan B&W en gemeenteraad voor aanvang (19.30) van de Commissie Vergadering in het gemeentehuis te IJlst. Ze zal daarbij gebruik maken van het inspreekrecht. Natuurlijk kunt u daarbij aanwezig zijn. Ondertussen blijven we als werkgroep ook in gesprek met providers en de gemeente SWF om er voor te zorgen dat er een verantwoord beleid t.a.v. plaatsing van zendmasten gemaakt wordt, wat zowel goede/voldoende bereikbaarheid waarborgt als het ook de risico’s voor gezondheidsschade tot een minimum beperkt. U kunt de werkgroep volgen op haar website en mocht u zich willen aansluiten en mee willen doen, meldt u zich gerust.

Dank voor uw steun op welke wijze dan ook. Namens de Werkgroep Zendmast Anders Heeg

Gerben Postema