Natuurlijke ” bakens” Poelengebied

8 juli 2017

in Ingezonden mededeling

Natuurlijke ‘bakens’ langs natuurroutes in het Poelengebied wijzen de juiste weg.

Op initiatief van de Dorpsbelangen van Gaastmeer, Oudega en Heeg i.s.m. de VVV Zuidwest Friesland zijn de vaarroutes in het prachtige Poelengebied tussen de dorpen beter aangegeven. Daarvoor zijn bakens opgericht die bestaan uit samengebonden visstokken, mooie natuurlijke elementen in het landschap, die toch goed herkenbaar zijn.

Gemeente en provincie hebben veel geld in het Poelengebied gestoken om kano- en E-boot routes aan te leggen… alleen zijn die routes voor veel mensen moeilijk te vinden. Geregeld kwamen bij de VVV en campinghouders berichten over kanoërs, sloepenvaarders en andere natuurliefhebbers die de doorgangen van deze prachtige natuurroutes niet of moeilijk konden vinden en soms vastliepen in kwetsbare sloten of teleurgesteld weer omkeerden.

Reden voor vrijwilligers uit de 3 dorpen om passende bakens op de route te plaatsen. Freerk Visserman, de Hegemer palingvisser, had er graag een heel stel fûkestokken voor over om de bakens in zijn eigen visgebied te kunnen oprichten. Samen met  Symen Terpstra uit Gaastmeer, Frits Postuma uit Oudega en Kees de Jong uit Heeg plaatste Freerk op een mooie pinksterzaterdag bij iedere doorgang in de route zo’n ‘eigenmakke beaken’. Zo’n baken bestaat uit drie fûkestokken, die als een driepoot op de oever in de grond staan. Aan de bovenzijde zijn ze stevig samengebonden en één fûkestok steekt goed zichtbaar boven de andere uit. Op de bakens zijn houten richtingwijzers bevestigd met daarop de plaatsnamen van de dorpen waar de route heenvoert.

Abe Valkema van de VVV in Heeg zorgt voor duidelijke routekaartjes, waarop, naast informatie over de natuurwaarde van het gebied, de nieuwe bakens en dus de doorgangen in de route zijn aangegeven. De kaarten zullen in de VVV kantoren en bij de kampeerbedrijven aan de Poelen worden uitgegeven aan inwoners en gasten van onze drie dorpen.

Natuurlijk is en blijft het Poelengebied een uniek en kwetsbaar natuurgebied, waar iedereen rust en natuur dient te respecteren. Tegelijkertijd is het een geweldig mooi gebied om de prachtige Friese natuur van dichtbij te beleven.

Hulde aan de vrijwilligers uit Gaastmeer, Oudega en Heeg en aan de VVV Zuidwest Friesland die dit mooie initiatief hebben genomen.