Kledingbus Heeg

23 oktober 2017

in Goede doelen, Ingezonden mededeling

 

Beste inwoners van Heeg e.o.,

Vanaf begin juli zijn wij letterlijk en figuurlijk ‘onderweg’ met de kledingbus. We zijn bijna iedere dag onderweg en staan een dagdeel per twee weken in een van de zestien plaatsen in Súdwest Fryslân die wij, in overleg met plaatselijk belangen, hebben uitgekozen. We staan op een plek die niet over het hoofd te zien is, vaak in de buurt van de plaatselijke supermarkt. De kledingbus komt ook in Heeg.  Misschien heb je de bus al eens hebt opgemerkt en mogelijk heb je al even ‘om het hoekje gekeken’, wat kleding gehaald of gebracht of een kopje thee of koffie gedronken.

Wat is de kledingbus?

Het kan best zijn dat het je tot nu toe is ontgaan, daarom nog even kort iets over de kledingbus. De kledingbus is een initiatief van diaconaal werk van de RK kerk en Ventura Systems BV te Bolsward. We worden ondersteund door particulieren, het bedrijfsleven en fondsen. Het doel is om kleding te laten circuleren en om een ontmoetingsplek te creëren waar mensen kleding kunnen halen, brengen of gewoon even langs kunnen komen voor een praatje. Alles is kosteloos. Er werken een aantal vrijwilligers op de bus namelijk een chauffeur en twee personen die helpen met kleding en koffie/thee. De kleding wordt iedere dag weer ‘ververst’ zodat er iedere keer weer andere kleding hangt. De tweedehands kleding is zorgvuldig geselecteerd, er is voor alle leeftijdsgroepen wel iets te vinden. Daarnaast wordt er op gelet dat de kleding die binnenkomt in een bepaalde plaats niet wordt aangeboden in dezelfde plaats. Zo voorkomen we dat plaatsgenoten elkaar tegenkomen in elkaars eerdere kleren.

Hoe gaat het tot nu toe?

We zijn in juli begonnen en tot nu toe zijn wij tevreden over de aanloop. Gemiddeld komen er zo’n vijftien mensen even ‘buurten’ en kleding brengen of halen en dat terwijl het vakantietijd is. Sommige plaatsen hadden op hun site goed bekendheid gegeven aan de kledingbus en dit was dan ook merkbaar aan het aantal bezoekers. Dat is natuurlijk heel bemoedigend en gezellig. Wat ook mooi is dat we door de gesprekken met de bezoekers veel tips aangereikt krijgen waardoor we veel nieuwe ideeën krijgen. De kledingbus heeft in bepaalde kringen zelfs landelijk bekendheid gekregen. Zo waren wij een van de winnaars van de inspiratieprijs voor het beste maatschappelijke project van het Kans-fonds.

Wil je ons helpen als gastheer of –vrouw, chauffeur of bestuurslid?

Wanneer je het leuk vindt om een dagdeel per week of per twee weken te helpen op de kledingbus dan kun je mailen naar: email hidden; JavaScript is required of bellen met Kees van Kordelaar. We zoeken momenteel vooral mensen met een vrachtwagenrijbewijs die de kledingbus op een vertrouwde manier naar de plaatsen kunnen rijden. Mocht je in het bestuur willen: We vergaderen één keer per ongeveer zes weken en een ieder heeft daarnaast zijn of haar specifieke taken.

De kledingbus staat iedere oneven week op donderdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur in Heeg

Wanneer de bus een week niet verschijnt?

Soms moet de kledingbus even in revisie. Het kan zijn dat je de kledingbus dan even een keer mist. Op onze Facebook site houden wij je hierover op de hoogte. Voor meer algemene informatie: www.kledingbusswf.nl

Een hartelijke groet en tot ziens,

namens bestuur en medewerkers van Stichting Kledingbus SWF

Geertje van der Meer