Veenstra’s Vishal wordt De Oude Vishal !

8 oktober 2017

in Overig nieuws

Lydia en Jetze Veenstra hebben de zaak overgenomen en zijn een groot avontuur aangegaan… De zaak is helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. En ja, dan is het natuurlijk tijd voor een gesprekje, alhoewel: gesprekJE…… Als Jetze eenmaal op zijn praatstoel zit…. We praten op het terras. Met een prachtig uitzicht op het water. Heerlijk!! Het is laat in de ochtend en de zon schijnt voor de verandering. Wat wil een mens nou toch meer? Nou, ik wil er meer van weten…

Jetze is de 4e generatie van de Veenstra’s. Zijn overgrootvader heeft deze locatie op de Helling gekocht en er zijn bedrijf gestart. Jetze is op de Harinxmastrjitte geboren, daar waar de watersportwinkel nu zit. Daar is de 1e viswinkel gestart. Later zijn z’n ouders hier op de Helling beland en hebben ze zo’n 32 jaar hier hard gewerkt. Vader heeft er zo’n 60 jaar werken opzitten! Toen ze aangaven te willen stoppen ontstond er een vrolijk idee en na wat brainstormen hebben Lydia en Jetze op 2 december van het vorige jaar de zaak overgenomen. En de ouders gingen heerlijk in Talma genieten..

Vanaf die datum is er geen rustige dag meer geweest! Plannen, denken, rekenen en natuurlijk: de handjes uit de mouwen!! Het plan van aanpak was er al heel snel. Jetze had en heeft het allemaal in zijn hoofd en het was in een paar uur getekend. Hij wilde op een moderne manier het oude herstellen met de oude materialen. Dat zie je nu vooral terug in het restaurant, waar de oude stenen terug zijn. Netjes schoongemaakt en afgebikt en nu op een hele andere manier verwerkt. Daar komt de nieuwe naam dan ook vandaan.

Hulp hebben ze gelukkig wel gehad en veel ook!! Vrienden en familie, kinderen en stiefkinderen en hun vrienden ook nog… Iedereen kwam ze helpen. Op een gegeven moment stonden er wel 20 mensen te werken. Fantastisch toch? Boubedriuw Leenstra en de gebroeders Hettinga verdienen ook echt een hele grote pluim van ze voor het altijd weer meedenken en doen. Lydia en Jetze zijn heel erg dankbaar voor al die hulp. Speciaal omdat Jetze af en toe een stapje terug moet doen, aangezien hij aan de ziekte van Parkinson lijdt.

Er komt een hoop bij kijken: bouwvergunning, horecavergunning enzovoorts. Maar een vet vang vat? Ja, dat vet moet natuurlijk ergens naar toe en netjes afgevoerd worden. Daarom ligt er onder het pad nu een joekel van een tank. En een enorm afzuigsysteem hoort daar ook bij. Een aparte spoelruimte, een aparte koffieruimte. De gemeente gaf ze en complimentje!! Ze waren de eerste die meteen alle eisen in orde hadden. Nou…

Al tijdens de bouw kwamen er regelmatig mensen langs die graag wilden weten wanneer de opening zou zijn.
En telkens was het antwoord: als de vlag wordt gehesen! En op 23 mei was het dan zover: de vlag ging in top. Ja maar dan? Stel dat er niemand komt, dacht Lydia. Nou dat was dus absoluut niet zo. Vanaf dag1 is het er druk. Mensen komen met de hele familie, met vrienden of met z’n tweetjes en de hond mag ook mee… Betaalbare prijzen ook. Klanten komen ook regelmatig terug, dat is helemaal een goed teken. Inmiddels zijn er al een hoop vaste klanten, mooi! Je komt er voor een heerlijk stukje vis, voor het mooie terras met prachtig uitzicht en voor de gezelligheid. Ik werd getrakteerd op een portie kibbelingen, heerlijk!!

Lydia doet het horeca gedeelte. Ze heeft daar gelukkig al een hoop ervaring in, maar de fijne kneepjes over vis heeft ze geleerd van Jetze, die het met de pap(!) lepel meegekregen heeft. Haar schoonmoeder Maaike heeft haar ook veel adviezen gegeven. De ouders van Jetze zijn apetrots!! Jetze doet de vis inkoop en de lopende karweitjes, die er altijd zijn. Daarnaast is hij nog aan het verbouwen. Nu nog verbouwen?

Jazeker, want boven het restaurant zijn ze appartementen aan het realiseren. Er komt 1 familie kamer en 4 tweepersoons kamers. Het zijn mooie ruimtes die ook weer een prachtig uitzicht hebben. Er is veel vraag naar en de boekingen komen al binnen, terwijl ze nog niet precies weten wanneer het allemaal klaar zal zijn. Het restaurant had immers voorrang.

Nu zijn ze elke dag open van 11 tot 21u. Behalve op zondag, dan zijn ze van 12 tot 21 u. open. Ja, een beetje gezinsleven hoort er ook bij. Hoe de openingstijden van de winter zullen zijn kunnen ze nog niet zeggen. Dat zal een beetje aftasten worden. In ieder geval zijn ze wel van de feesten en partijen! Dan heb je het restaurant voor jezelf, hartstikke leuk, natuurlijk. Van te voren bespreek je het menu dus wat wil je nog meer? O ja, niet vis liefhebbers komen ook aan hun trekken want er staat genoeg op de kaart!! Kijk maar eens op hun facebook pagina Oude Vishal of op de website van Veenstra’s Vishandel Heeg!

Heel veel succes!

Agnes de Groot