Stichting Friese Tjottervloot in het Sylhus

11 februari 2020

in Stichting Friese Tjottervloot

In het Sylhús aan het Heegermeer is de SFT, Stichting Friese Tjottervloot, gevestigd. Met vele vrijwilligers wordt het hele jaar rond gewerkt aan het behoud van 10 tjotters en 1 Fries jacht. Gelukkig bestaan deze werkzaamheden niet alleen uit schuren en lakken van deze niet geheel onderhoudsvriendelijke mini platbodems, maar worden er tal van activiteiten ontplooid vanuit het Sylhús.

SYLHÚS

Samen met de WSH zijn wij de trotse eigenaar van het Sylhús. Deze unieke locatie biedt niet alleen  onderdak aan onze gehele vloot, maar is bovenal dé plek om uw dag op het water te starten. Wij ontvangen u graag in het Sylhús voor een prachtige zeildag in een Friese Tjotter!

HOE KAN IK IN EEN TJOTTER ZEILEN?

Wist u dat zeilen in een tjotter dichterbij is dan u denkt? U kunt een tjotter namelijk gewoon huren! U heeft zelfs de mogelijkheid om het gehele vaarseizoen gebruik te maken van een tjotter als varend donateur voor € 200,- per jaar! Hiermee steunt u het behoud van ons varend erfgoed en heeft u het gehele vaarseizoen ( op basis van beschikbaarheid) een tjotter tot uw beschikking. Meer info? Check http://www.friesetjottervloot.nl/ .

We bieden daarnaast ook verhuur met schipper aan, voor groepen of als instructie-dag. Ook zeilcursussen, zwerfkampen voor kinderen en het afhuren van de gehele vloot voor een geheel verzorgde dag vanuit het Sylhús, behoren tot de mogelijkheden. Denk ook aan een leuke toertocht door de ‘poelen’ rondom Heech, een vaargebied wat toegankelijk is voor weinig schepen, maar waar een tjotter, door haar geringde diepgang en makkelijk te strijken mast, wel kan komen! Of te wel; gooi het eens over een andere boeg en huur een tjotters in plaats van een polyvalk of randmeer.

WAT DOET DE SFT NOG MEER?

Het doel van de SFT is naast het behoud van het varend erfgoed ook het laten kennismaken van het zeilen op een platbodem en het enthousiasmeren van zeilen en liefde voor ‘oud hout’ bij jeugd. We zetten ons daarom breed in en zijn momenteel een zeilprogramma aan het opstarten voor basisscholen. Ook zetten wij onze tjotters in voor zeilen voor goede doelen en proberen we dus maatschappelijk belang voorop te stellen.

VRIJWILLIGERSWERK

Onze gehele vloot wordt onderhouden en bestuurd door vrijwilligers. Deze vrijwilligerstaken lopen nogal uiteen. Dit gaat van lakken van het houtwerk in de winter, teksten schrijven en de website onderhouden, organisatie van evenementen, verhuur en uitgifte van de tjotters tot dagelijks beheer. Maar ook worden we ondersteund door vrijwilligers die helpen op evenementen. Er zijn vrijwilligers voor het optuigen van tjotters, als schippers, het draaien van bardiensten, als grillmeisters achter de BBQ, die zelf salades maken of schoonmaakwerkzaamheden verrichten.

Lijkt je dit leuk en zou je willen ondersteunen? Neem gerust contact op met onze secretaris via email hidden; JavaScript is required !