Basisschool It Wraldfinster

29 november 2020

in It wrâldfinster

Kinderboekenweek. In de periode voor de herfstvakantie waren we gezellig, leerzaam en druk bezig met de Kinderboekenweek. Vanuit het thema “En toen…” werden er vele workshops, activiteiten en lessen gegeven.

Opening Kinderboekenweek – de vossenjacht. We zijn in groepjes naar het Heempark geweest op zoek naar figuren uit de geschiedenis. Want het thema van de Kinderboekenweek is geschiedenis, met als onderwerp ‘En toen?’. Als de kinderen een figuur gevonden hadden, moesten ze een korte opdracht uitvoeren, passend bij de tijd van het figuur. Zo konden ze een monnik, ridder, holbewoner, mummie en jager vinden.

Scheepvaartmuseum Vanochtend gingen we naar het Scheepvaartmuseum. We maakten een ontdekkingsreis. Net als de mannen die lang geleden op walvisjacht gingen en op Nova Zembla moesten overwinteren. We hoorden het verhaal en konden op de oude schoolplaat zien dat er veel sneeuw en ijs was, waar het schip vastzat in het ijs, dat de ijsbeer aanviel en dat ze een soort hut hadden gebouwd. Er was ook een walvis die helemaal uit elkaar kon. We leerden dat de mensen alles van een walvis gebruikten. Buiten gingen we op ontdekkingsreis. Richting bepalen, nieuwe dieren ontdekken en een plattegrond maken.

Bij het Behouden Huys aangekomen kregen we het druk. Hout verzamelen, ijsschotsen opruimen, de hut winddicht maken en natuurlijk ijsberen onschadelijk maken. Vroeger was de zee nog schoon. Maar tegenwoordig drijft er veel troep in. Dat is natuurlijk niet goed. Gelukkig kunnen de kinderen heel goed plastic zoeken. Alle troep werd opgeruimd en keurig gescheiden. Na al deze avonturen werd het bezoek afgesloten met het maken van een kunstwerkje van ‘rommel’.

We kijken terug op een heel geslaagde ochtend!

Workshops En toen… In het kader van het kinderboekenweekthema: En toen…?, gingen de kinderen in gemixte groepjes knutsel workshops doen. Er werd van alles gemaakt: ridderschilden, een riddertraktatie, grote bouwwerken van blokken en lego, een dino van pasta en Romeinse en Griekse tempels. Een geslaagde middag, met een mooie samenwerking tussen jong en oud!

Afsluiting Kinderboekenweek met een spannende prijsuitreiking Wat was het weer spannend vanmiddag; de uitreiking van de zilveren en gouden griffels en penselen. Er zijn prachtige verhalen en tekeningen ingestuurd. De jury vond het een hele klus om de winnaars te kiezen, maar het is gelukt! Hieronder de foto’s van de prijsuitreiking én natuurlijk de winnaars.