De boekenschuur van Heeg

24 november 2020

in Overig nieuws

We hebben er volgens mij allemaal wel last van gehad… De Corona opruim woede! Of anders: de herfst schoonmaak. Bestaat ‘ie nog? Nou ik had er op een regenachtige dag behoorlijk last van…… Een stapel boeken die we uitgelezen hebben en die we waarschijnlijk niet nog een keertje zullen lezen. Maar ondertussen staat het wel een beetje te verstoffen. Waarom moet ik dat eigenlijk elke keer braaf schoonmaken? Weet je wat? Weg ermee. Ja maar hoe dan? Nou das simpel: als je het in Heeg over papier hebt….. Homme Bakker dus een appje gestuurd! En natuurlijk reageert ‘ie snel. De Boekenschuur wil de boeken graag hebben. En succes met het opruimen hè! Een dag later staan de boeken al bij de Boekenschuur. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig…. Tijd voor een gesprekje!

Op een mooie najaarsdag staat de boekenschuur er prachtig bij, zo in het zonnetje. De deur uitnodigend open en een heerlijk bankje ernaast, helemaal top en laagdrempelig. Je loopt er naar binnen, kiest je boeken en betaalt met contant geld of met een tikkie!

Jawel, hartstikke hip hangt er een groot affiche met de QR-code! Een ideetje van een mevrouw die even heerlijk kwam “sneupen”. Zij werkt bij een bank en bracht ze op dit idee. Het past ook helemaal in het concept van de boekenschuur, want alles gaat op basis van vertrouwen. Zo zit de familie Bakker ook in elkaar. Trouwens, dat potje voor contant geld maak je gewoon open voor het wisselgeld……. Want het is dus geen gewone winkel, er is niemand de hele dag aanwezig.

Sietske was altijd thuis, maar zo druk als een klein baasje! Nou ja, 5 kinderen opvoeden, meewerken op een grote boerderij, gebruikte kleding inzamelen, de spullen van de rommelmarkt van de kerk verzamelen is ook wel een dingetje! En dan hebben we het nog niet over de Bêd en Brochje! Zo’n B en B is niet niks, hoor! Alle kamers moeten natuurlijk goed schoon zijn, bedden, de ruimte waar de gasten kunnen zitten. Er waren 4 kamers en die waren heel goed bezet! Dus altijd wat te doen… Klaas en dochter Hiltsje praten met veel respect en liefde over haar. Mooi….

Het hele boeken verhaal begint dan ook bij Sietske in 2007 met de bekende boekenkar. Boeken waren speciaal voor haar. Vóór haar huwelijk had ze immers in een boekenwinkel in Heerenveen gewerkt. In een filmpje van het bekende tv-programma Hea kun je zien hoe Klaas elke ochtend de boekenkar met de tractor naar buiten reed en zij het plastic kleed eraf haalde. Je moest wel goed naar Piet Paulusma met zijn weerbericht luisteren, want als er regen voorspeld werd kon de kar natuurlijk niet naar buiten. En dan ligt wel je handel stil!

In 2017 stond het “hok” naast de boerderij op instorten. De zoons vonden dat het ding maar plat gegooid moest worden, maar Sietske en Klaas waren beiden hartstikke tegen! Je hebt het uiteindelijk wel over een koetshuis uit 1874! De gedachten sprong van boekenkar naar boekenschuur was snel gemaakt. Nou, renoveren dus. Dat was een heel karwei. Bijna alles is aan de beurt geweest. Alleen het dak met de spanten bleef zitten alhoewel daar ook het één en ander aan vertimmerd is, als ik het goed begrijp. Met een “domme kracht” kom je een heel eind als je weer evenwicht wil brengen in een scheef dak! De vloertegels zijn ook hergebruikt. Eruit gehaald en weer keurig waterpas terug! Hoe duurzaam is dat?

En dan komen soms dingen ineens op z’n plek! De familie Wobma had een stel grote boekenkasten die ze voor de rommelmarkt in de opslag wilde brengen, maar eenmaal ter plekke kwam het natuurlijk prima uit om ze in de boekenschuur te plaatsen. Kwam dat even mooi uit? 5 grote mooie kasten om vol met boeken te zetten. Nou, die waren zó vol!

En afgelopen winter nog: dierenarts Inge en haar vrouw Hanna vroegen zich af of er nog een paar boekenkasten bij konden. Want ze hadden een aantal wel hele grote boekenkasten beschikbaar uit een erfenis. Dus werd de ruimte opgemeten en jawel het kon! Met de paardentrailer naar Amsterdam, daar de kasten uit elkaar gehaald, alle onderdelen genummerd, vervoerd per trailer en in de boekenschuur weer prachtig opgebouwd!

En wat te zeggen van een vakantieganger, die glunderend op het bankje zat op een mooie dag? Hij had net een kookboek gevonden van een Amsterdamse huishoudschool waar zijn vader ooit directeur is geweest! Hoe toevallig is dat? En zou het misschien Wannee zijn geweest? Dat allemaal in en bij de boekenschuur, gewoon in Heeg!!

Sietske en Klaas zijn gezegend met 5 kinderen. Hiltsje, die met haar partner en 3 zoons op de Jister woont. Jan Hendrik woont met zijn vriendin Marianne op de Molefine. Bartele woont tegenover Klaas op de Nijedijk met zijn AnnaMarije en hun zoontje. Dan hebben we nog Pytsje, die met Koort in Utrecht woont. Wiebe is degene die het boerderij bedrijf gaat voortzetten. Samen met zijn vrouw Coby heeft hij een boerderij gekocht in Hommerts. Daar wonen zij met hun drie kinderen. Het opbouwen van het één en het afbouwen van het ander zal nog wel wat voeten (lees: koeienpoten!) in de aarde hebben.

Ze zijn allemaal erg begaan met de boekenschuur en trots op hetgeen hun moeder voor elkaar heeft gekregen!

Hiltsje laat me een mooie foto zien van de hele familie bij elkaar ter gelegenheid van het 40 jarige huwelijk van Sietske en Klaas. Het is een grote familie met 7 kleinkinderen! De foto is genomen voordat Sietske ziek werd en in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Dat ze daar 750 kaarten heeft ontvangen zegt alles! De verpleging had dat nog nooit gezien. De begrafenisdienst hebben ze uiteindelijk in 2 kerken moeten organiseren met behulp van de moderne techniek. Zoveel mensen!

Nu wordt de boekenschuur gerund door Klaas en Hiltsje als beheerders met Homme en zijn Margreet als ondersteunende hulp. Ze steken er allemaal hartstikke veel tijd en energie in om de boel goed te laten lopen. En op maandag komt Hanna de boekenkasten weer netjes ordenen, ook belangrijk! Dit is de eerste zomer dat de boekenkar met pensioen is. Vorig jaar hebben ze de kar er nog wel bijgehouden.

En de goede doelen? Die worden in overleg per jaar bepaald. Meestal gaat het geld naar een goed doel uit Heeg zoals Kerk in Actie, de Tryelûk of Heech fan âlds. Dorcas of breigaren voor Talma. Onze Sylboade heeft ook een donatie mogen ontvangen.

Ze maken er maar een grapje van want soms hebben ze een mega omzet van een paar euro per dag, maar aan de andere kant hebben ze deze zomer een keertje 77 euro “verdiend” en dan zijn de tikkies van Hiltsje nog niet meegerekend! We hebben het hier over een dagopbrengst hè! En dan te bedenken dat een boek echt één euro kost. Boeken komen overal vandaan: uit het dorp, maar ook passanten weten de boekenschuur te vinden. In de winter is de boekenschuur gesloten maar zodra het weer mooi weer wordt in het voorjaar wordt alles weer met nieuwe boeken ingericht.

Ik hoop dat de deuren van de boekenschuur nog heel lang open staan!

Agnes de Groot