Campingontbijt…

12 september 2021

in Verhalen

De meteorologen mogen dan per 1 september de herfst laten beginnen, maar dat wil niet zeggen dat het dan alle dagen stormt en regent. Persoonlijk vind ik het nog een mooie tijd om met vakantie te gaan. Maar corona maakt het wel moeilijk om op reis te gaan.

Vorig jaar door corona reizen geannuleerd en ook dit jaar zit het niet mee. Vol goede moed toch maar weer een reis geboekt, maar wegens te weinig deelname reizen geannuleerd. Litst dan de kop hingje? Nee natuurlijk niet, zo steek ik niet in elkaar.

Als ik op een morgen tijdens mijn ontbijt de LC doorblader, valt m’n oog op  ‘Campingontbijt’ recept van Klaas Kas. Dan gaan mijn gedachten terug in de tijd, dat Durk en ik nog met een tent op reis gingen. Wel naar het zonnige zuiden vooral de Franse Rivièra en voormalig Joegoslavië ten tijde van president Tito.

Ons potje moesten we bereiden op een één pits gasbrander, en dat werd dan meestal een eenpansgerecht. Af en toe haalde je een gerecht uit de gaarkeuken van de camping of ging je naar een restaurantje. Tijdens een vakantie op Texel raakte onze tent in een onweersbui dermate beschadigd dat we klaar waren met de tent en een caravan aanschaften. Niet dat ik daarna nooit weer in een tent geslapen heb. Samen met Durk in Nepal een trektocht door de foothills van de Himalaya. De sherpa’s (lokale gidsen) de tentjes opzetten en ‘s morgensvroeg om 7 uur al een stevig ontbijt, o.a. een grote pan havermoutpap, voor ons klaar hadden staan. En ook ’s avonds op een schragentafel bij het licht van kerosinelampen kregen we een voortreffelijke maaltijd voorgeschoteld. En altijd op plekken met een prachtig zicht op hoge toppen zoals o.a. de Fishtail 6997 m. (door boeddhisten beschouwd als de zetel van Boeddha) in het Annapurna massief en dan lig je niet wakker van een hele dag lopen en dat er dagen geen douche is…

In tenthuisjes geslapen in Afrikaanse landen, waar zebra’s en nijlpaarden ’s nachts rond je tent scharrelden, een rat aan je koekjes knabbelde, apen je niet van gaas voorziene toiletruimte inklommen en er met de wc rollen vandoor gingen…

Dus dit jaar lekker vakantie houden in m’n van alle gemakken voorziene ‘tent’ op de Spinnekop. Met vrienden fietstochten maken door ons mooie Fryske lânskip, met de een kunst kijken in kerken en galerietjes, met anderen gaan de remmen los bij een kledingzaak. Bridgen tijdens een regendag, eten bij de plaatselijke horeca en er een althans in naam Frans, Italiaans of Thais gerecht bestellen voor het buitenland gevoel. Als ik in Sneek langs restaurant Himalaya fiets stijgen er de meest heerlijke geuren op en zie ik ook op het bord ‘afhalen’ staan. Ik kan de verleiding niet weerstaan en fiets terug. Een mevrouw op het terrasje daar zegt me dat je er heerlijk kunt eten en nodigt me zelfs uit om bij hen aan tafel te komen eten…

Om een beetje de sfeer van reizen te beleven lees ik buiten in mijn groene oase nog maar eens het boek ‘Reisverslag van een kat’ van de Japanse Hiro Arikawa. Ook mijn buurkatten vertoeven graag in myn paradyske, Snor zoekt er graag een slaapplek, Pip jaagt er liefst op vlinders, helpt dan wel mijn vlinderstruik om zeep wat ik minder leuk vind, en ‘mijn’ egel woont hier al jaren en vindt er zijn delicatesse… een portie escargots.

Mariet Swart

Ingrediënten Campingontbijt voor 3 personen

2 el olijfolie – 500 gr aardappelen in stukjes – 1 rode paprika in stukjes  – 1 gehakte ui 200 gr chorizoworst in stukjes – 2 el maple syrup – 6 eieren – 2 bosuitjes , zout en peper

Verwarm de olie in een koekenpan. Leg de stukjes aardappel erin in een enkele laag. Bak de aardappelen 5 minuten zonder ze te bewegen. Voeg dan de paprika en de ui, chorizo en maple syrup toe. Bak alles onder af en toe roeren ca. 10 à 12 minuten tot de aardappels gaar zijn. Maak met een lepel kleine holletjes in het mengsel en breek in ieder holletje een ei. Doe een deksel op de pan en bak alles een paar minuten tot de eieren klaar zijn. Strooi er wat zout en peper op en garneer met gesneden bosuitjes.

Maar wat let je om dit ook als lunch of ’s avonds te eten. De maple syrup met een handvol blauwe bessen is ook erg lekker op pancakes of in de yoghurt.