Basisschool It Wraldfinster

7 november 2021

in It wrâldfinster

Dierendag

Wat was het maandag 4 oktober een dolle beestenbende op school. We vierden deze dag dat het fijn is om een (huis)dier te hebben. Alle kinderen kregen de kans om hun dier te laten zien en er iets over te vertellen op het podium. We hebben katten, honden, konijnen, hamsters, hanen, geiten, een spin en heel veel knuffels op bezoek gehad.

Kinderboekenweek: Worden wat je wil

In het kader van de Kinderboekenweek met als thema: Worden wat je wil! kregen we op school bezoek van de boekenbus. Helaas kreeg de bus een lekke band. De chauffeur wist even niet meer wat te doen. Gelukkig kreeg zij raad van verschillende mensen; een werkman, dokter, bakker, hovenier en tandarts kwamen langs. Allemaal met verschillende adviezen. Maar waren dit wel echt bruikbare adviezen? Het publiek mocht het zeggen. Geen enkel advies bleek passend. Totdat één van de passagiers wist wat de oplossing zou kunnen zijn. Ze zochten in de boekenbus naar een boek over de garage, waarin ze lazen wat ze moesten doen bij een lekke band. Zo kon de buschauffeur de band verwisselen en kon de boekenbus zijn route vervolgen. Als afsluiting kregen alle groepen nog een mooi boek cadeau.

De brandweer op school

In het kader van de Kinderboekenweek: ‘Worden wat je wil’, kun je ook brandweer worden. En wie stond er vrijdag 8 oktober bij school… de brandweer! Yeh 😀 Met een brandweerauto, een boot en een bus en zes man/vrouw sterk. Hans Ringnalda, Margje Schrale, Bartele Bakker, Eeuwke Terpstra, John Palyama, Teatske Hoornveld en Marianne Attema kwamen vertellen over de brandweer. Ze hadden speciale brandweerpakken aan en er stonden gedurende de hele ochtend drie voertuigen van de brandweer voor ons klaar. De kinderen kregen uitgebreid uitleg over de brandweerwerkzaamheden. Ze mochten in de auto’s en de boot zitten en kregen helmen op. Het was prachtig! Brandweerman/vrouw is een prachtig beroep! Nogmaals bedankt brandweermannen/vrouwen!

Excursie Fries Scheepvaartmuseum

Alle groepen mochten een bezoek brengen aan het scheepvaartmuseum in Sneek.

Dat was superleuk en leerzaam. In groepjes werden we langs vier beroepen geleid die te maken hebben met de scheepvaart.

 

  • Scheepskok
  • Scheepsbouwer
  • Bioloog
  • Dijkgraaf

Wat moest je allemaal meenemen als je maanden op reis ging over de grote zeeën? Al het eten kwam in het zuur, zout of gedroogd. Waarom eigenlijk? Hoe buig je hout om? Wat vind je allemaal in zee en op het strand? Hoe moet een schip geladen worden zodat de lading in evenwicht staat? En hoe zorg je ervoor dat het dorp droog blijft als er een stormvloed komt? Leren op een andere manier; fijn!