De Veer van Rinze Haiko Veenstra

25 januari 2022

in De Veer

Goeie,

Mijn naam is Rinze Haiko Veenstra, jongste zoon van Fimme en Aaltje Veenstra-Schriemer. (Fimme en Aal)

Ik ben geboren op 19 juli 1971, de hekkensluiter van 3 broers & 3 zussen, op de Tsjerkesleatswei 7 te Heeg. Daar tegenover zat toen Veenstra transport en staalbouw Nauta. In 1976 is Veenstra transport verhuisd naar Lytshuzen 26 en wij verhuisden mee naar Lytshuzen 24 naar een mooie nieuwe woning. Ik ben daar opgegroeid, er was altijd wel wat te beleven en te doen. Voor de nieuwbouw van Veenstra Transport destijds waren er rondom het bedrijf brede sloten gegraven om zand te winnen voor het ophogen van het terrein. Deze brede sloten waren voor ons en velen uit Heeg een mooie zwemplaats.

In 1978/79 de strenge winter met veel sneeuw en wegen slecht begaanbaar, toen kwamen de chauffeurs eten bij ons, die vanwege het slechte weer ook niet naar huis konden, mem Aal had altijd wel een bord over. Ze sliepen in de garage in hun vrachtwagen, mooie tijd was dat. In 1983 ben ik begonnen als autowasser en wagens in de rij te zetten bij Veenstra, in 1986 ben ik begonnen in de werkplaats, het werk bestond toen veelal uit verven, spuiten en wagens doorsmeren, dat doorsmeren moest toen nog tussen de 10.000 en 15.000 km, vandaag de dag zit het er wel 100.000 km in, een heel verschil. De motoren gingen ook veel minder lang mee bij 1.000.000 km moesten ze worden gereviseerd, dat deden we zelf. Nu kunnen de meeste motoren de 2.000.000 km halen.

In 1990 rijbewijzen gehaald en toen op de vrachtwagen rijden als er een chauffeur vrij of ziek was, mooi werk maar is nooit mijn vaste werk geworden. Ik was liever in de garage, wat doen met de handen. Zoals vrachtwagens opknappen, restaureren en spuiten. Eén van deze wagens staat sinds 2007 in het Daf museum in Eindhoven, een Daf 3300 Space Cab uit 1985. Zelf heb ik nog een Ford V8, met precies zo één is Veenstra na de oorlog begonnen.

Januari 1992 overleed mijn Heit op 61 jarige leeftijd, veel te jong. Ik was toen 20 jaar, dat was een hele nare tijd! Heit heeft meer dan 45 jaar bij Veenstra transport gewerkt en was de eerste chauffeur bij W. Veenstra en zonen te Heeg. Daarna kwamen zijn 5 broers in dienst bij Pake Wessel en Beppe Maaike. Zij vormden later met hun zessen de directie van Veenstra transport.

In Maart 1994 ben ik samen gaan wonen met Hillie Bouma in Sneek, maar we kennen elkaar al vanaf 1987 uit de tijd van d’ Ald Wal natuurlijk. Na anderhalf jaar in Sneek gewoond te hebben op het Martiniplein 9 boven het tapijthuis Oude Koemarkt van schoonvader Wibbe Bouma, zijn we verhuisd naar de Helling 23 in Heeg, daar hebben we gewoond tot 1998. In tussentijd was onze nieuwbouw woning klaar op de Homeie 27 waar we onze intrek in namen en nu nog steeds met veel plezier wonen. Hier zijn onze 3 kinderen geboren, Nynke, Femke en Fimme.

Van 1999 t/m 2004 heb ik bij Wiersma transport Bolsward gewerkt in de werkplaats, ook een Fritom bedrijf. In 2004 werd Wiersma samengevoegd met Veenstra. Toen was ik weer in Heeg werkzaam. Dat zelfde jaar ben ik voor mijn eigen begonnen in truckbanden, eerst in een kleine loods in Sneek en halve dagen bij Veenstra in de garage. In 2006 ben ik met mijn kleine zelfstandige onderneming van Sneek naar mijn huidige bedrijfslocatie in Heeg verhuisd, waar ik de werkplaats van Altenburg fundering techniek (FTH) kon huren, dit was de ideale kans daar ik wel wat meer ruimte kon gebruiken voor mijn inmiddels uitgebreide handel in Trucks & Trailers. Daar het vrachtwagen rijden ook nog altijd aantrekkelijk voor mij blijft, maar als eenmansbedrijf kan je niet al die taken vervullen en de vraag naar chauffeurs toch wel groot is, zijn er nu 3 chauffeurs bij mij in dienst en 2 chauffeurs als oproepkracht. Een gezellig en goed  team waarmee ik als bedrijf nog graag wat jaren mee verder wil😊

Als afsluiter draag ik graag de veer over aan Rimmer Grondsma, mijn buurjongen en (stap) maat van de jaren 80/90. Succes Rimmer!

Hartelijke groet,

Rinze Haiko Veenstra