Basisschool It Wraldfinster

10 maart 2022

in It wrâldfinster

 

EVEN VOORSTELLEN: ONZE NIEUWE KLEUTERJUF

Ik ben Daphne de Vries. Afgelopen zomer ben ik vanuit Delft met mijn gezin naar IJlst verhuisd. Met mijn man Tjalling hebben we drie kinderen: Tjeerd (13), Lyke (11) en Sybren (5). Al jaren wilden we naar Friesland verhuizen (mijn man komt uit Leeuwarden en we voelen ons al jaren thuis in deze streek), maar het duurde even voor het plaatje klopte (huis, werk, school, u kent het wel). Ik heb veel ervaring met kleuters en geniet elke dag van deze doelgroep. Na de kerstvakantie ben ik hier gestart en het is oprecht heel erg leuk om samen met de kleuters flink aan de slag te zijn. Wat een leuke groep kinderen woont hier in Heeg!

Naast mijn werk kook ik graag (uitgebreid als er tijd voor is) en ik lees veel. In alle eerlijkheid, ik ben niet enorm sportief, maar kom wel op de fiets naar school. Komend seizoen ga ik ervaren hoe het zeilen bevalt, daar heb ik nog niet veel kaas van gegeten… Van de natuur kan ik in elk geval erg genieten. Wellicht tot ziens op It Wrâldfinster!

SAMEN STERK 💪

De eerste weken in het nieuwe jaar geven we extra aandacht aan groepsdynamiek in de ‘zilveren weken’; een verlengstuk van de ‘gouden weken’. Omgang met elkaar, waarden en normen, groepsdynamiek en jezelf prettig voelen in de klas staan in deze weken centraal. Daarom hebben de groepen de afgelopen tijd op woensdag en donderdag theaterlessen gevolgd van theater Smoar. Het thema in deze lessen was: ´Samen sterk´. Meester Wietse begeleidde allerlei leuke spelletjes, waarbij de kinderen telkens goed moesten samenwerken om tot een goed resultaat te komen.

BIBLIOTHEEK OP SCHOOL 📚

Dinsdag 25 januari zijn we gestart we met het programma ‘De Bibliotheek op school’. Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis. We willen de kinderen op deze wijze stimuleren om meer te lezen en ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games. De Bibliotheek helpt op basisscholen om deze doelen te bereiken. Dat doen ze met deskundige lees/mediaconsulenten, met inspirerende boeken en met een goede digitale lees- en leeromgeving. Onze leesconsulente heet Froukje Nauta en later in het jaar komt nog een mediaconsulent bij ons op bezoek. Froukje Nauta komt eens in de drie weken op dinsdag twintig minuten in iedere groep de leesbevordering verzorgen met leuke boeken en andere activiteiten.

DIGITALE GELETTERDHEID

Bij ons op school wordt gewerkt aan de digitale geletterdheid. We vinden het belangrijk om kinderen digitale kennis en vaardigheden aan te leren. De afgelopen jaren zijn er materialen op dit gebied aangeschaft. Waaronder de Bee-Bot, Ozobot, Lego SPIKE en een green screen. In de onderbouw werken we o.a. met de Bee-Bot. De kinderen kunnen spelenderwijs programmeren en commando’s geven aan deze robot. Zoals bijvoorbeeld ‘programmeer de Bee-Bot zo dat hij bij het cijfer 4 komt’. In de middenbouw hebben we o.a. Ozobots. De Ozobot is ’s werelds kleinste programmeerbare robot. Hij heeft lichtsensoren aan zijn onderkant, waarmee hij kan ‘zien’. Ozobot programmeren is heel gemakkelijk. Je tekent lijnen en kleurcodes en plaatst Ozobot vervolgens op de zojuist getekende onderdelen. Ozobot volgt nu de lijnen en zal acties uitvoeren bij de gekozen kleurcodes. Daarnaast hebben we Lego Educaties SPIKE sets waarmee leerlingen tussen de 6 en 14 kunnen leren programmeren met STEAM. SPIKE Prime is een combinatie van LEGO bouwelementen, gebruiks-vriendelijke hardware en een op Scratch gebaseerde programmeertaal. Met de inzet van materialen wordt ICT heel praktisch en toepasbaar. Zo maken ze spelenderwijs stappen in de digitale wereld.